Työttömiä, jotka haluavat töitä

Luin tänään melko provosoivan kirjoituksen Talouselämä.fi-sivulla. Tekstin otsikko kertoo jo paljon: ”15 000 työtöntä, kaksi haluaa töihin – kaukana ei ole johtopäätös että työ ei vain kiinnosta”. Otsikko herätti silti mielenkiintoni, sillä minun kokemusteni mukaan työttömissä on enemmän niitä, jotka haluavat töihin, kuin niitä, jotka eivät halua. Toki kysymys on minun kokemuksestani, ei mistään kaikenkattavasta tutkimuksesta. Katja Boxberg kirjoittaa kahvilaa pyörittävästä tuttavastaan, joka on yrittänyt saada kahvilaansa työntekijää, mutta paikkaa on kuulemma hakenut vain kaksi – ja niistäkin toinen halusi puolet palkasta pimeänä. Kuulostaa melko erikoiselta, tosin sitähän Boxberg ei kerro, missä tuosta avoimesta työpaikasta sitten on ilmoitettu – jos missään. Tällaiset kuulopuheisiin perustuvat kirjoitukset saavat hieman epäilemään koko tapauksen todenperäisyyttä, joten kehottaisin Boxbergia kertomaan, mihin osoitteeseen hakemukset voi toimittaa. Jos työ kerran on niin lupaava kuin Boxberg väittää – ”Hieno miljöö, tes:n mukainen palkka, säännöllinen päivätyö, hyvät liikenneyhteydet julkisilla” – tuskin halukkaista on pulaa. Saattaisin itsekin hakea, ellen olisi vielä kiinni edellisessä pätkätyössäni.

Yksittäistapauksen, joka kaiken lisäksi ilmeisesti perustuu kuulopuheisiin, perusteella ei ehkä kannattaisi mennä tekemään minkäänlaisia johtopäätöksiä kokonaisesta ihmisryhmästä ja väittämään, että työnteko ei kiinnosta. Myönnettäköön, etten ole juuri hakenut työpaikkaa kahviloista, ihan vaan siitä syystä, että olen ajatellut, ettei kokemuksen puuttuessa ole mitään mahdollisuuksia. Yksi ihminen – työtönkään – ei pysty millään hakemaan kaikkia avoimena olevia työpaikkoja, joten jonkinlaista karsintaa on pakko tehdä. Itse esimerkiksi lopetin varastotöiden hakemisen, kun en koskaan päässyt haastatteluun asti.

Joten, Katja Boxberg, miten olisi seuraavaan kirjoitukseen otsikko: ”Tuttavani haki 500 työpaikkaa, mutta ei tärpännyt – kaukana ei ole johtopäätös että työnantajia ei vain kiinnosta”?

InstagramCapture_39fe53bf-f6e6-42e7-9ea4-39432e37a90f

2 vastausta artikkeliin “Työttömiä, jotka haluavat töitä”

  1. Yhdyn enemminkin tuohon, ettei työnantajia kiinnosta. Itsellä takana jotain 2000-3000 haetun paikan väliltä, en enää ole jaksanut laskea kun niitä on niin toivottoman paljon. Tuossakaan artikkelissa ei otettu kantaa siihen, että vaikka on kyseessä säännöllinen päivätyö, niin onko mahdollista tehdä täydet tunnit? Seutu on myös kallista asua, samoin on pendelöinti aina vain kalliimpaa, joten en ihmettele jos hakijoita ei näy. Jo vuosia sitten on uutisoitu siitä, miten pks-tienoolla on vaikea löytää matalapalkka-alan töihin ihmisiä. Voisivatkohan edellä mainitsemani seikat vaikuttaa siihen, ettei ihmisen ole taloudellisesti kannattavaa tehdä töitä, jos työstä saatavat tulot eivät riitä kattamaan asumis-/pendelöintikuluja?

    Tykkää

    1. On varmasti näin, ja ihan varmasti vaikuttaa, jos ei ole mahdollista tehdä täysiä tunteja. Ei ole varaa ottaa vastaan työtä, josta maksettavalla palkalla ei tule toimeen. Tunnen kuitenkin aika paljon ”matalapalkka-alan” ihmisiä, ja on tullut käsitys, ettei niiltä heikosti palkatuiltakaan aloilta välttämättä ole helppo löytää töitä. Tätä käsitystä vahvistaa se, etten itse ole koskaan päässyt haastatteluun, kun olen hakenut esim. siivoojan tai varastotyöntekijän töitä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: