Työttömän kuulumisia

Melkein kaksi viikkoa työttömyyttä takana. Olen kai pitänyt itseni kiireisenä, koska vielä ei mieli ole ollut kovin maassa. Tähän kahteen viikkoon mahtuu yksi työhaastattelu, joka ei kuitenkaan johtanut työllistymiseen. Valitettavasti vai onneksi, en ole aivan varma, sillä en tunne että olisin vielä levännyt tarpeeksi (enkä ehkä kuitenkaan kokenut tehtävää aivan omakseni), mutta toisaalta taloudellinen toimeentulo stressaa. Lisäksi pieni syyllisyyden pisto tuntuu, jos yrittää ottaa tämän breikin loman kannalta. Mutta onko oikeasti väärin, jos työttömyyden ottaa lomana? On, jos työkkäriltä tai hallitukselta kysytään, mutta silloinhan pätkätyöläisellä ei olisi koskaan lomaa. Työttömyysjaksoon olisi toki paljon helpompaa suhtautua lomana, jos tietäisi, ettei se jatku loputtomiin.

Uskon ennemmin tai myöhemmin saavani taas töitä, mutta kesä on tunnetusti hankalaa aikaa työllistyä. Työttömyyttä ei silti ikimaailmassa voi verrata palkansaajien palkalliseen lomaan. Työttömällä on viranomaiset hengittämässä niskaan ja jatkuvasti olo, että rangaistaan karenssilla jos tekee jotain väärin/ei tee jotain/tekee mitä tahansa/on olemassa. Tämä yhdistettynä taloudelliseen epävarmuuteen, joka minun kokemusteni mukaan työttömänä läsnä aina, vaikka saisikin kohtuullista ansiosidonnaista päivärahaa. Koskaan nimittäin ei voi tietää, milloin työkkäri keksii ottaa oman tilanteen tarkempaan syyniin ja pantata päätöksiä kuukausikaupalla – sillä seurauksella että kaikki tuet katkeavat selvitysten ajaksi.

cof

Entisen työpaikkani pääluottamusmies soitti minulle pari päivää sitten. Hänen varsinainen asiansa oli kysyä, oliko hr-henkilö ottanut minuun yhteyttä palkka-asiassa. Eipä ollut, eikä ole vieläkään, mutta ilmeisesti sitä asiaa, että palkkani oli aivan liian pieni, ollaan vielä jotenkin selvittelemässä. Toinen asia, jonka luottamusmies kertoi, oli se, että yhtäkkiä työpaikan sisällä on ilmaantunut auki paikka, joka on samalla nimikkeellä kuin minun entinen pestini, mutta edessä on ”junior”-etuliite. Tuntuu aika epätodennäköiseltä, että tarve olisi syntynyt yhtäkkiä viikossa sen jälkeen, kun minun työni loppuivat. Vasta aloittanut tiimin esimies vieläpä kirkkain silmin selitti minulle muutamaa päivää ennen töideni loppumista, ettei hän ole tekemässä uusia resursointeja lähiaikoina. Kusetukseltahan tuo vaikuttaa, niin kuin luottamusmieskin totesi. Tuntuu pahalta, ettei minulle haluttu tarjota kyseistä tehtävää. Pistää miettimään, missä vika oikein oli, vai eikö naama vain sattunut miellyttämään jotakuta. Silti samalla tuntuu hyvältä, että luottamusmies tuntuu olevan minun puolellani ja lupasi selvittää asiaa ja pitää minut ajan tasalla.

4 vastausta artikkeliin “Työttömän kuulumisia”

 1. Ei sinun naamassa mitään vikaa ole. Kerran hyväksikäytetty – aina hyväksikäytetty. Pieni palkka tyydytti sinua, pätkätyö kelpasi. Stand by- tilanne, hyvä niille. Miksi sitoa työntekijää tehtävään maksamalla sille asianmukaista palkkaa ja solmimalla toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta, kun se on valmis mihin vain ilman näitä turhia ehtoja?

  Olet todella rohkea ja ajatteleva. Ja ylpeä, muttei ylpistynyt. Kaikkea hyvää sinulle, löydät varmasti arvoisesi paikan.

  Tykkää

  1. Kiitos, uskon kyllä että olet oikeassa. Työnantajat valitettavasti käyttävät hyväkseen jos voivat ja ottavat irti kaiken minkä saavat. Tässäkin tapauksessa on kyse pörssiyrityksestä jolla ei taatusti ole kysymys siitä, ettei olisi varaa maksaa kunnollista palkkaa.

   Tykkää

 2. Tämän päivän ”työvoimapulaan” etsitään ihmisiä, joita voi röyhkeästi käyttää hyväkseen. Joten aitoa työvoimapulaa ei täten ole. Veikkaan, ettet kelvannut sen vuoksi kun puolustit oikeuksiasi, mikä oli oikein tehty. Jos kaikki vain alistuisivat työnantajien tahtoon, pian meillä olisi maaorjuus tullut kuin huomaamatta takaisin…

  Tykkää

  1. Uskon että olet oikeassa. Työntekijät jotka nielevät kaiken ja jotka voi hyssytellä hiljaiseksi lienevät enemmän työnantajien mieleen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: