Passivismia

Mikäs se tipahtikaan postiluukusta muu kuin työttömyyskassan ilmoitus siitä, että paivärahaani leikataan, koska en ole ollut riittävän aktiivinen. Ehkä menetettyjä euroja enemmän ottaa päähän juuri se passiiviseksi – eli laiskaksi – haukkuminen. Vaikka ei kai tätä voi ottaa henkilökohtaisesti, koska eihän päätöksiä tekevillä ole oikeasti mitään käsitystä siitä, kuka on aktiivinen ja kuka ei. Siinä mielestäni onkin se ongelma. Pelkästään lopputuloksella, eli sillä, saako töitä, on merkitystä. Se on samantekevää, onko lähettänyt sata työhakemusta vai yhden.

Avoimia työpaikkoja selaillessa tulee aika toivoton olo. Oikeasti niitä paikkoja, joihin minulla on mitään edellytyksiä, on aika vähän. Ja niihin, mitä on, tulee hakemuksia pilvin pimein. Turhautumista. Mietin muun muassa sitä, miten edellisen työsuhteeni päättyessä vuokratyöfirman esimieheni ylisti minua, ja oli varma siitä, ettei minulla ole vaikeuksia työllistyä. Lupailipa jopa auttavansa työpaikan löytymisessä. En minä niihin puheisiin silloinkaan uskonut, mutta eipä ole työpaikkaa siltäkään suunnalta kuulunut. Mutta eipä siitä voi ketään syyttää – kun ei ole töitä niin ei ole.

Vaikka en minä ole koskaan siihen uskonut, että joku hyväntahtoinen sielu jossain auttaisi minua saamaan työpaikan. En, vaikka tiedänkin olevani hyvä työntekijä, ja tiedän ainakin joidenkin ihmisten tietävän sen. Tuntuu että nykyään on eniten merkitystä sillä, oletko ”sosiaalinen”, mikä aika usein tuntuu tarkoittavan sitä, että olet tuomassa itseäsi esille jatkuvasti ja joka paikassa. Jos sellainen ei onnistu sinulta, on ihan sama, teetkö työsi hyvin.

Advertisement

Yksi ajatus artikkelista “Passivismia”

  1. Päivärahojen leikkaus tuntui kyllä todella epäreilulta. Ei se tuntunut yhtään siltä, että olisi aktivoinut hakemaan työtä – ja saamaan sitä (kun eihän se hakeminen riitä aktiivisuuden osoitukseksi). Ennemminkin se lannisti ja tuli halu vain luovuttaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: